Kalasto
Lo­hi
Tai­men
Har­jus
Kir­jo­lo­hi
Sii­ka
Kalasto > Taimen

Taimen

Merikarvianjoki tarjoaa upeat puitteet meritaimenen kalastukselle, joki soveltuu erinomaisesti meritaimen kevyeen perho- ja uistinkalastukseen. Huhtikuussa alkaa taimenen kevätnousu, joka jatkuu aina kesäkuulle asti. Parhaimmat saaliit saadaan joen alaosasta, osa taimenista nousee
keväällä myös joen yläjuoksulle. Taimenen toinen nousu alkaa loppukesästä jatkuen myöhään syksyyn. Taimenen nousuun vaikuttavat joen virtaamien muutokset samaan tapaan kuin lohella.

Neuvoja kalastajille

Meritaimen voi syödä lohesta poiketen myös joessa ollessaan, joten sitä voidaan ärsytysvieheiden lisäksi pyytää luonnonmukaisilla jäljitelmäperhoilla, myös pintaperhoilla. Kevään perhot ja uistimet saavat olla kookkaitakin, kokeilla voi erilaisia ärsykevärejä tai perhoissa esim. tinseliä.

Veden lämmettyä yli 15 asteeseen pienemmät perhot ja vieheet antavat yleensä paremmin saalista. Toimivia väriyhdistelmiä ovat mm. kelta/musta, oranssi/musta.

Erityispiirteenä on varsinkin vähän veden aikaan, että sen pyynti onnistuu parhaiten hämärässä ja kesäaikaan jopa keskellä yötä. Meritaimen on lohta arempi kala, eikä se juurikaan näyttäydy hyppäämällä kuten lohi. Virtasuvannoista löytyvät varsinkin suuremmat meritaimenet, joista ne siirtyvät vasta kutuajan lähestyessä koskiin.

Pieni osa meritaimenen 2-3 vuotiaista poikasista ei lähde syönnösvaellukselle mereen kevättulvan mukana, vaan jää jokeen kasvamaan. Nämä ns. jokitaimenet voivat kuitenkin myöhemmin vaeltaa mereen kasvamaan, jos esimerkiksi ravinto käy joessa vähiin. Jokitaimenia esiintyy koko jokialueella, mutta erityisesti ne viihtyvät voimakaskuohuisissa koskissa, rantapensaiden alla ja pienissä sivu-uomissa. Jokitaimenet ovat yleensä 30–40 cm, harvoin yli 50 cm pitkiä.

Lohen tapaan osa kuteneista taimenista jää jokeen talveksi ja ne palaavat mereen keväällä. Talvikkotaimenen erottaa keväällä merestä nousseesta taimenesta sen erittäin laihasta olemuksesta.

Kaikki taimenet on aina vapautettava koko Merikarvianjoen alueella. Vapauttaminen tulee tapahtua mahdollisimman varovaisesti, jotta kala ei vahingoitu.
Päivitetty 24.7.2020 - Tulostettava versio -
Merikarvianjoki
Niin lähellä, mutta niin kaukana arjesta.
www.merikarvianjoki.fi
Marianne Hakala, toiminnanjohtaja
marianne.hakala@merikarvianjoki.fi
GSM 044 724 6440
   

Merikarvian kalastusmatkailun kehittämis- ja markkinointihanke
2011-2013 • Euroopan Unionin osarahoittama hanke

Sivuston toteutus: Hakosalo Innovations OyLisätietoa evästekäytännöstä