Joki-info
Kar­tat
Vi­deot
Merikarvianjoen kalastusmatkailun kehittämis- ja investointihanke
Merikarvian kalastusalueen ja Merikarvianjoen käyttö- ja hoitosuunnitelmat
Lin­kit
Joki-info

Joki-info

Merikarviajoki kuuluu Karvianjoen vesistöalueeseen, jonka valuma-alue on 3438 km 2 ja järvisyys ainoastaan 4,5 %. Merikarvianjoki alkaa Isojärven pohjoispäästä säännöstelypadolta ja laskee Selkämereen Merikarvian edustalla. Joen pituus on noin 27 kilometriä, pudotuskorkeutta mereen on 35 metriä ja keskivirtaama noin 15 m3/s. Vaelluskaloilla on merestä vapaa nousuyhteys koko joen matkalle. Lankoskella, noin 22 kilometriä jokisuusta on joen ainoa kalaporras, joka oli osa joella vuonna 1996 tehtyä kalataloudellista kunnostustyötä.

Merikarvianjoen kalastusjärjestelyistä, kalakannan hoidosta sekä taukopaikoista, jäte- ja puuhuollosta yms. vastaa 1990-luvun alussa perustettu kolmen osakaskunnan muodostama voittoa tavoittelematon yhtymä,
Merikarvianjoen Kalakierros. Osakaskuntien muodostama yhtenäislupa-alue on pituudeltaan 24 kilometriä. Koski- ja virtapaikkoja alueella on noin 6 kilometriä, laajimmat koskialueet ovat Lankoski, Puukoski, Stäävit- Vaadinkoski sekä Holmankoski.

Joen kalastoa hoidetaan runsailla istutuksilla, jonka on mahdollistanut kalastuslupatulojen kasvu. Joella vierailee vuosittain tuhansia vapakalastajia ja kalastusvuorokausia kertyy vuosittain noin 10000 kpl. Taimen istutuksissa on käytetty eri-ikäisiä taimenen poikasia, joista suurimman osan ovat muodostaneet 2-vuotiaat vaelluspoikaset. Vuonna 2011 jokeen istutettiin Kalakierroksen toimesta taimenen vaelluspoikasia noin 20000 kappaletta sekä noin 14000 kappaletta taimenen kesänvanhoja poikasia. Pyyntikoista kirjolohta istutetaan koskiin vuosittain 6000–7000 kiloa, istukkaa ovat keskimäärin 1-3 kilon painoisia, mutta suurimmat kalat painavat 4-8 kiloa. Kalakierros istuttaa jokeen myös vaellussiian ja harjuksen poikasia. Merilohen istutuksista vastaa suurelta osin valtio. Merikarvianjoki on maamme ensimmäinen vaelluskalajoki, jonka suualueelle on perustettu vapaaehtoisesti laaja, viiden kilometrin päähän avomerelle ulottuva verkkokalastuskieltoalue. Tämä takaa kaloille esteettömän nousun Merikarvianjokeen.
Päivitetty 12.3.2014 - Tulostettava versio -
Merikarvianjoki
Niin lähellä, mutta niin kaukana arjesta.
www.merikarvianjoki.fi
Marianne Hakala, toiminnanjohtaja
marianne.hakala@merikarvianjoki.fi
GSM 044 724 6440
   

Merikarvian kalastusmatkailun kehittämis- ja markkinointihanke
2011-2013 • Euroopan Unionin osarahoittama hanke

Sivuston toteutus: Hakosalo Software OyLisätietoa evästekäytännöstä